Bogføring af salg med One Stop Shop Moms (OSS)

Denne artikel gennemgår opsætningen af One Stop Shop (OSS)

Kort om ordningen

One Stop Shop ordningen blev indført d. 01/07/2021 for at gøre det nemmere for virksomheder i EU at handle på tværs af landegrænser til private forbrugere.
Den sætter regler for, at der skal opkræves lokalmoms fra det modtager land, som ordren eksporteres til.

Ordningen kræver at der laves momsregnskab for de forskellige lande, så de kan indberettes til de danske skattemyndigheder.
Du kan læse mere om ordningen i vores blog opslag her: One Stop Shop Moms.

Opsætning af kontoplan og momskoder i regnskabsprogram

Hvis du skal følge revisorerne best-practice, bør du udvide din kontoplan, så den individuelle konti for de EU-lande, du sælger til.

Vi har i samarbejde de førende e-commerce eksperter udarbejdet en udvidelse af de gængse standard kontoplan, således de understøtter OSS.

Klik på dit regnskabsprogram herunder og følge guiden for udvidelse ad kontoplanen.

Omdan din e-conomic kontoplan til en ecommerce kontoplan

OBS: Dinero og Billy understøtter ikke OSS.

Momssatser

Du skal oprettes OSS momskoder til EU-landende i dit regnskabsprogram.

Du kan finder momssatserne, kaldenavn og landekoderne i tabellen herunder.

Land Lande-kode Moms kaldenavn Moms-sats Nedsat sats Stærkt nedsat sats Parkerings-sats
Østrig AT UST/MwSt 20 10/13 - 13
Belgien BE BTW 21 6/12 - 12
Bulgarien BG DDS 20 9 - -
Cypern CY VAT 19 5/9 - -
Tjekkiet CZ DHP 21 10/15 - -
Tyskland DE MWSt 19 7 - -
Danmark DK MOMS 25 - - -
Estland EE KÄIBEMAKS 20 9 - -
Grækenland EL FPA 24 6/13 - -
Spanien ES IVA 21 10 4 -
Finland FI ALV 24 10/14 - -
Frankrig FR TVA 20 5,5/10 2,1 -
Kroatien HR PDV 25 5/13 - -
Ungarn HU Általános forgalmi adó 27 5/18 - -
Irland IE VAT 23 9/13,5 4,8 13,5
Italien IT IVA 22 5/10 4 -
Litauen LT Pridetines vertes mokestis 21 5/9 - -
Luxembourg LU MWSt 17 8 3 14
Letland LV PVN 21 12/5 - -
Μalta MT VAT 18 5/7 - -
Holland NL BTW 21 9 - -
Polen PL Podatek od towarow i uslug 23 5/8 - -
Portugal PT IVA 23 6/13 - 13
Rumænien RO Taxa pe valoarea adaugata 19 5/9 - -
Sverige SE MOMS 25 6/12 - -
Slovenien SI DDV 22 5/9,5 - -
Slovakiet SK DPH 20 10 - -

Opsætning i Storebuddy

Herunder finder du en videoguide og en step-by-step-guide, der viser hvordan et OSS-land opsættes i Storebuddy.

Videoguide

Step-by-step-guide

For at opsætte regler for de forskellige lande i Danmark, så skal man under

1. Indstillinger
  2. Håndtering af øvrige salg, refunderinger, betalinger samt tilbagebetalinger
  3. Scroll ned, og find "Kontoplan og momskoder for øvrige lande"
  4. Tilføj land

Eksempel på opsættelse af kontoplan for Tyskland jf. Storebuddy-kontoplanen:

Opsætning af OSS i storebuddyNår alle lande (for EU) er oprettet vil det se således ud, under de lande der er opsat bogføring for: